Biografie

Jacques van de Baan werd geboren te Utrecht op 14 oktober 1971 maar verhuisde op jonge leeftijd naar Nijkerk. In 2019 verhuisde hij naar Barneveld. Jacques is als Kwaliteitsmanager en Office manager werkzaam bij een internationaal technisch handelsbureau. Naast zijn werk is Jacques ook actief als schrijver van romans.

Literaire biografie:
Jacques van de Baan is begonnen met schrijven na de constatering dat er een groeiende behoefde is aan spannende boeken met een Nederlands-christelijke signatuur. Zijn doelstelling is om romans te schrijven die tot nadenken stemmen. Spanning gecombineerd met een actueel ethisch thema waar veel mensen niet of weinig van weten. Zijn eerste manuscript werd door verschillende uitgeverijen positief ontvangen, wat leidde tot een samenwerking met uitgeverij Den Hertog in Houten. Zijn debuutroman Prooi kwam in juni 2012 op de markt en startte als toptitel bij de actie Hoogspanning in de maand van het spannende boek. Het boek werd door lezers zeer positief ontvangen en ook de pers en literaire recensenten waren positief. Zijn tweede roman Serpent verscheen in 2013 en werd eveneens een verkoopsucces. In juni was Serpent, evenals Prooi, toptitel in de actie Hoogspanning tijdens de maand van het spannende boek. Zijn derde roman, De Runencirkel, verscheen in oktober 2014. Zijn vierde roman, Paniek, verscheen in het voorjaar van 2018. Paniek behandeld een zeer actueel thema waar we allemaal mee te maken hebben, verpakt in een spannend plot. Momenteel werkt hij aan zijn vijfde roman waar het over PTSS gaat.

Muzikale biografie:
Jacques van de Baan startte op tienjarige leeftijd met orgellessen bij mevrouw Verhoog-De Graaf. Na vijf jaar vervolgde hij zijn orgellessen bij Henk van Asperen, organist van de Opstandingskerk te Nijkerk, momenteel organist in de Fonteinkerk in Nijkerk. Bij Henk van Asperen werd de focus gelegd op techniek en literatuur wat een solide basis werd voor verdere ontwikkeling. In januari 1990 volgde zijn aanstelling als organist van de Gereformeerde Gemeente te Nijkerk, waar hij 30 jaar organist was. In 2019 kwam daar een einde aan door een verhuizing naar Barneveld. In 1991 vervolgde hij zijn studie bij Willem Hendrik Zwart op het hoofdorgel van de Bovenkerk te Kampen. Onder de gepassioneerde leiding van Willem Hendrik Zwart werd Jacques gevormd tot de organist die hij nu is en kwam zijn talent tot volle bloei. Op het prachtige Hinz-orgel verfijnde hij zijn liefde voor de koraalmuziek en werd de focus gelegd op voordracht, registratie en tekstuele vertolking, wat goed te horen is aan zijn speelstijl.
In 1994 nam hij zijn eerste solo CD op in de Grote kerk van Hasselt, waar hij voornamelijk literatuur ten gehore bracht, maar ook zijn eerste improvisatie over Vaste Rots van mijn behoud. Deze bewerking werd kort daarna op schrift uitgegeven en opgedragen aan zijn mentor Willem Hendrik Zwart.
In 1998 kreeg dit een vervolg met een opname in de Martinikerk te Bolsward, waar hij improviseerde op psalmmelodieën. Deze CD werd in oktober 1998 gepresenteerd tijdens een concert met samenzang in de Joriskerk te Amersfoort. Ook van deze avond werd een CD opname gemaakt. 


https://www.jacquesvandebaan.nl/

https://www.jacquesvandebaan.nl/