Aangium,%20Hotse%20Hiddes%202

Klik op de afbeelding voor een vergroting

Sibe van Aangium: Hotse Hiddes

Friesland, 1567. Hotse Hiddes, een rebelse boerenjongen uit Anjum, houdt van Wietske, een jonge vrouw die als dienstbode op de statige boerderij De Prinsenhof werkt. Hoewel het boerenechtpaar streng rooms-katholiek is, kiest Wietske in het geheim voor de 'ketterse leer'. Een van de knechts, die in haar kamer een Bijbel vindt, geeft haar aan bij de kapelaan.
Wietske wordt gevangengenomen. Haar staat een droevig lot te wachten, hoewel Hotse er alles aan doet om haar te bevrijden.

Hotse is vervuld van wraakgevoelens. Hij wordt aanvoerder van een bende opstandelingen die probeert de vijand - Spanjaarden, monniken en priesters - te vuur en te zwaard te bestrijden. Dat daarbij ook onschuldigen het slachtoffer worden, deert de onverschillige Hotse niet. Hij is berucht in het Friesland en omstreken.
Nadat Hotse ernstig gewond is geraakt, wordt hij verpleegd in het huis van de oude molenaar en zijn vrouw. Daar ontdekt Hotse wat de vreselijke gevolgen zijn van de wrede overvallen en plunderingen van zijn bende. Het is een heel andere Hotse die het molenaarshuisje verlaat, om zich aan te melden bij het leger van Willem van Oranje.

243